Печени смокини със синьо сирене и Пражка шунка
Продукти за 4 порции:
• 8 зрели черни смокини
• 8 тънки филийки Пражка шунка Тандем
• 150гр. меко синьо сирене и сирене “Бри”
• 2 супени лъжици балсамов оцет
• пресни листа мента, за гарниране
• зехтин за намазване
Приготовление:
1. Фурната се нагрява до 190° С.
2. Смокините се разрязват почти наполовина отгоре надолу, но в долната си част трябва да останат цели.
3. Двата вида сирене се нарязват на 8 парчета и след това се поставят между половинките на смокините. Парчетата Пражка шунка се нареждат върху дъска и върху всяко се поставя по една напълнена смокиня. Краищата на шунката се увиват около плода, като горната част на смокинята остава открита.
Нареждат се в тава за печене.
4. Всяка смокиня се намазва с малко зехтин и се поръсва с няколко капки оцет.
Запичат се във фурната в продължение на 8-10 мин., докато шунката стане хрупкава, а сиренето се разтопи.
5. Преди да се сервират се поливат със соса от тавичката. Поръсват се с черен пипер и се гарнират с листенца мента.