Доц. Людмила Иванова: Биографични данни
Доцент по хранене и диететика. Преподавател по хранене в Югозападен университет „Неофит Рилски”.
Повече от 25 години стаж по специалността.
Допълнителни квалификации:
Специализации по хранене, профилактика на социално значимите заболявания, контрол на микронутриентните дефицити, профилактика на йодния дефицит и желязо-дефицитната анемия, хранене на кърмачета и малки деца в Швеция, САЩ, Швейцария, Чехия, Полша, Литва. Курсове по хранене към СЗО, УНИЦЕФ, Каролински университет, Стокхолм.
-
Член на Българското дружество по хранене.
-
Член на Европейската Академия на науките за хранене.
-
Член на Борда на Директорите на Международен съвет по контрол
на йодния дефицит (ICCIDD).
Консултант на УНИЦЕФ по проблемите на хранене и недохранване, йоден и железен дефицит, обогатяване на храните с микронутриенти (фортификация).
Области на по-специален професионален интерес:
Обучение на здравословно хранене. Хранителни препоръки за хранене при анемия, железен-дефицит анемия, калциев и цинков дефицит, дефицит на фолиева киселина. Диетопрофилактика и диетотерапия на затлъстяване, хипертония, диабет тип 2, остеопороза.
Хранене на бременни жени и кърмачки. Хранене на кърмачета и деца в ранна детска възраст.
Публикации:
Над 100 в наши и чужди списания.
Хоби:
Класическа музика и балет, спорт, литература, автомобили.
Мисъл, която харесва много:
„Ние не отстъпваме, ние напредваме в друга посока”.