ДРУГИ ДОБАВКИ С Е-НОМЕРА: от Е1000 до Е1999
Към тази група принадлежат нишестетата и първоизточниците им – картофено, пшенично и царевично брашно. Те служат като компоненти, които свързват неемулгираните мазнини при производството на варени малотрайни колбаси, като по този начин подобряват консистенцията на месните продукти. Нишестето е природен компонент на много биологични системи от растителен произход и не е токсично. Нативните нишестета не са стабилни при замразяване и дефростация. Затова се използват и модифицирани (ацетилирани) нишестета. Модифицирането може да стане по няколко начина – химично, физично, ензимно, чрез генно инженерство и комбинирано.
Представители
Е№ |
Наименование |
Максимално ниво |
Е1420 |
Ацетилирано нишесте |
Кн |
Е1422 |
Ацетилиран динишестен адипат |
Кн |
<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"