СГЪСТИТЕЛИ, ЕМУЛГАТОРИ И СТАБИЛИЗАТОРИ: от Е400 до Е499
При производството на месни продукти се използват вещества, които значително подобряват консистенцията на продуктите. Свойствата, които притежават, са свързани с важните за потребителя качества на готовия продукт, а именно: консистенция, гладка разрезна повърхност, сочност, вкус и аромат.
Стабилизаторите спомагат да стабилизират, задържат или засилват съществуващия цвят на храната.
Желиращите агенти са вещества, които придават консистенция на храната чрез образуване на гелове.
Сгъстителите са вещества, които увеличават вискозитета на храната.
Наред с фосфатите и емулгаторите се използват нишестета, желатин, карагенани и гуми.
Представители
Е№ |
Наименование |
Максимално ниво |
Е400 |
Алгинова киселина |
Кн |
Е401 - Е404 |
Алгинати |
Кн |
Е407 |
Карагенан |
Кн |
Е410 - Е418 |
Гуми (гуар, ксантан и т.н.) |
Кн |
Е450 |
Дифосфати |
5 g/kg |
Е451 |
Трифосфати |
5 g/kg |
Е452 |
Полифосфати |
5 g/kg |
Е471 |
Моно- и диглицериди на мастни киселини |
Кн |
Е472с |
Естери на лимонената киселина с моно - и диглицериди на мастни к-ни |
Кн |
<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"