Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай

АНТИОКСИДАНТИ: от Е300 до Е399

Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Антиоксидантите подобряват общото състояние на организма. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С (аскорбинова киселина) с номер  Е300. Той укрепва имунната система, намалява холестерола в кръвта.


Представители

Е№

Наименование

Максимално ниво

Е300

Аскорбинова киселина (Витамин С)

20 mg/kg

Е301

Натриев аскорбат

Кн

Е302

Калциев аскорбат

Кн

Е306 - Е309

Токофероли

100 mg/kg*

Е315

Еритробинова киселина

250 mg/kg

Е316 - Е318

Производни на еритробинова кис-на

20 mg/kg

Е322

Лецитин

25 mg/kg

Е325 - Е329

Лактати

Кн

Е330

Лимонена киселина

20 mg/kg

Е331 - Е333

Производни на лимонена киселина

10 mg/kg

<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"