АНТИОКСИДАНТИ: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Антиоксидантите подобряват общото състояние на организма. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С (аскорбинова киселина) с номер Е300. Той укрепва имунната система, намалява холестерола в кръвта.
Представители
Е№ |
Наименование |
Максимално ниво |
Е300 |
Аскорбинова киселина (Витамин С) |
20 mg/kg |
Е301 |
Натриев аскорбат |
Кн |
Е302 |
Калциев аскорбат |
Кн |
Е306 - Е309 |
Токофероли |
100 mg/kg* |
Е315 |
Еритробинова киселина |
250 mg/kg |
Е316 - Е318 |
Производни на еритробинова кис-на |
20 mg/kg |
Е322 |
Лецитин |
25 mg/kg |
Е325 - Е329 |
Лактати |
Кн |
Е330 |
Лимонена киселина |
20 mg/kg |
Е331 - Е333 |
Производни на лимонена киселина |
10 mg/kg |
<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"