КОНСЕРВАНТИ: от Е200 до Е299
Консервантите предотвратяват развалата на храните, причинена от микроорганизми, съдържащи се във въздуха и питейната вода.
При производството на месни продукти се влагат консерванти от съответните подгрупи:
1. Сорбати и бензоати (Е200-Е213): влагането им е разрешено в следните продукти, при спазване на съответните максимално допустими количества:
Продукт или продуктова група |
Максимално ниво |
Месни продукти, преминали сушилна обработка (повърхностно) |
Сорбати 1000 mg/kg Бензоати 500 mg/kg |
Желирани месни продукти |
Сорбати 1000 mg/kg Бензоати 1000 mg/kg |
2. Серен диоксид и сулфити (Е220-Е228)
Продукт или продуктова група |
Максимално ниво |
Месни продукти, преминали сушилна обработка (повърхностно) |
Сорбати 1000 mg/kg Бензоати 500 mg/kg |
Желирани месни продукти |
Сорбати 1000 mg/kg Бензоати 1000 mg/kg |
3. Нитрити и нитрати (Е249-Е251)
Е№ |
Наименование |
Максимално ниво |
Е249 |
Калиев нитрит |
50 mg/kg |
Е250 |
Натриев нитрит |
100 mg/kg |
Е251 |
Натриев нитрат |
250 mg/kg |
В сурово-сушените колбаси се добавят нитрати и нитрити, а в термично обработените продукти (малотрайни колбаси и деликатеси и трайно варено-пушени колбаси) се влагат нитрити под формата на нитритна сол.
Използването на нитрати в месните продукти над допустимите дози е опасно, тъй като нитратите се разграждат до нитрити, нитритите от своя страна влизат във взаимодействие с протеините на месото и образуват нитрозамини, които са канцерогенни.
<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"