Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай

КОНСЕРВАНТИ: от Е200 до Е299

Консервантите предотвратяват развалата на храните, причинена от микроорганизми, съдържащи се във въздуха и питейната вода.

При производството на месни продукти се влагат консерванти от съответните подгрупи:

1. Сорбати и бензоати (Е200-Е213): влагането им е разрешено в следните продукти, при спазване на съответните максимално допустими количества:

Продукт или продуктова група

Максимално ниво

Месни продукти, преминали сушилна обработка (повърхностно)

Сорбати 1000 mg/kg

Бензоати 500 mg/kg

Желирани месни продукти

Сорбати 1000 mg/kg

Бензоати 1000 mg/kg


2. Серен диоксид и сулфити (Е220-Е228)

Продукт или продуктова група

Максимално ниво

Месни продукти, преминали сушилна обработка (повърхностно)

Сорбати 1000 mg/kg

Бензоати 500 mg/kg

Желирани месни продукти

Сорбати 1000 mg/kg

Бензоати 1000 mg/kg


3. Нитрити и нитрати (Е249-Е251)

Е№

Наименование

Максимално ниво

Е249

Калиев нитрит

50 mg/kg

Е250

Натриев нитрит

100 mg/kg

Е251

Натриев нитрат

250 mg/kg

В сурово-сушените колбаси се добавят нитрати и нитрити, а в термично обработените продукти (малотрайни колбаси и деликатеси и трайно варено-пушени колбаси) се влагат нитрити под формата на нитритна сол.
Използването на нитрати в месните продукти над допустимите дози е опасно, тъй като нитратите се разграждат до нитрити, нитритите от своя страна влизат във взаимодействие с протеините на месото и образуват нитрозамини, които са канцерогенни.


<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"