ОЦВЕТИТЕЛИ: от Е100 до Е199
Цветът на месните продукти е едно от основните им органолептични свойства и индикатор за тяхното качество. Оцветителите са вещества, които се влагат в храните за подсилване или възстановяване на цвета. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Представители
Е№ |
Наименование |
Максимално ниво |
Е100 |
Куркумин |
20 mg/kg |
Е101i |
Рибофлавин |
Кн |
Е101ii |
Рибофлавин-5-фосфат |
Кн |
Е120 |
Кохинил, кармин |
100 mg/kg* |
Е124 |
Понсо, кохинил червено |
250 mg/kg |
Е128 |
Червено 2G |
20 mg/kg |
Е129 |
Алура червено АС |
25 mg/kg |
Е150 |
Карамел (a, b, c, d) |
Кн |
Е160a |
Каротини |
20 mg/kg |
Е160с |
Паприка екстракт, капсантин |
10 mg/kg |
Е162 |
Оцветител от червено цвекло, бетанин |
Кн |
<-- ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО "Е-ТА"
Следваща: КОНСЕРВАНТИ: от Е200 до Е299 ...