ДОБАВКИТЕ, ПОЗНАТИ КАТО „Е-ТА”
Поглеждайки състава върху етикета на продукт, се стряскаме от изписаните на него различни Е-номера.
ВСИЧКИ „Е-ТА” КОНСЕРВАНТИ ЛИ СА?
Добавките, които се използват при производството на различни храни, в това число и месни продукти, представляват вещества, които имат за цел да съхранят, а понякога и да подобрят вкусовите качества и външния вид на продуктите. С появата и развитието на индустриалното производство на храни през втората половина на 20-ти век, започва и употребата на редица добавки както от естествен, така и от изкуствен произход. До ден днешен съществуват разногласия дали влагането на добавки в храните е обосновано или не, и дали те са причината за появата на редица здравословни състояния като алергии, мигрена, хиперактивност при децата и други отрицателни реакции.
Докато редица източници на информация проповядват пълното отрицание на добавките с Е-номера, целта на този наръчник е да информира потребителя защо се използват те и какво гарантира тяхната безопасност при влагането им в производството на месните продукти.
Могат да бъдат дадени множество примери от ежедневието, които свидетелстват за нуждата от такива добавки. Представете си, че си купувате прясно месо от магазина, към което производителят е добавил смес от антиоксиданти, имаща за цел да съхрани свежия вид на месото. Бихте ли си купили това месо, ако то е загубило цвета си? Или ще потърсите с поглед някое друго, което изглежда току що нарязано и поставено на витрината? Това разбира се, не е оправдание за нецелесъобразното влагане на добавки в хранителните продукти.
-
„Е” в самото наименование „Е-номер” произхожда от Европейската общност, която създава класификация на добавките, разрешени за влагане в храни след доказване на тяхната безвредност за човешкия организъм.
-
За да се осъществява ефективен контрол по отношение на тяхното влагане, всяка добавка притежава уникален Е-номер. По този начин Европейската общност гарантира, че в готовия продукт се влагат единствено и само добавки, разрешени на територията на Европа.
-
Влагането на добавки в храните е съобразено със законово регламентираните количества, като по този начин се гарантира тяхната безвредност за човешкия организъм. Всеки производител на територията на България спазва изискванията на Наредба №8 от 16.04.2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните, регламентираща допустимите количества на влагане, изразени в mg/kg от общата маса.
-
Съгласно Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните изписването на вложените добавки върху етикета е задължително.
Въпреки разрешената употреба на добавките съгласно класификацията на Европейската общност, някои хора проявяват алергични реакции към определени добавки, независимо от това дали са от естествен или изкуствен произход. Ето защо е необходимо коректното изписване на всички съставки, притежаващи Е-номер - всеки човек, страдащ от алергия, породена от определено вещество, може сам да прецени дали да консумира даден продукт, или да предпочете друг, който не съдържа въпросната добавка.
Много хора смятат, че хранителните добавки се използват, без да съществува реална нужда от тяхното влагане. На практика повечето добавки притежават изключително важна роля за производството на месни продукти. Например консервантите предпазват продукта от развала и дават възможност на потребителя спокойно да съхрани през целия срок на трайност продукта, който е закупил. Също така е важно да отбележим, че редица хранителни добавки, например някои оцветители, са включени в списъка на Европейската общност, за да заместят остарели добавки с Е-номера, които са били получени по изкуствен начин.
При производството на месни продукти се влагат редица добавки, притежаващи Е-номер, които в действителност представляват една малка част от класификацията на Европейската общност. Това е в подкрепа на твърдението, че употребата им е целенасочена и съобразена със законовите изисквания.
За да се запознаете с основните групи добавки, които се използват в месната промишленост, техните максимално допустими количества, технологични свойства и влияние върху човешкия организъм в случаи на предозиране, изготвихме няколко таблици, които накратко описват най-важната информация за „Е-тата”, използвани в производството на месни продукти.
<-- ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ОЦВЕТИТЕЛИ: от Е100 до Е199
Цветът на месните продукти е едно от основните им органолептични свойства и индикатор за тяхното качество. Оцветителите са вещества, които се влагат в храните за подсилване или възстановяване на цвета. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синте… Целия текст
КОНСЕРВАНТИ: от Е200 до Е299
Консервантите предотвратяват развалата на храните, причинена от микроорганизми, съдържащи се във въздуха и питейната вода. При производството на месни продукти се влагат консерванти от съответните подгрупи:1. Сорбати и бензоати (Е200-Е213): влагане… Целия текст
АНТИОКСИДАНТИ: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според прои… Целия текст
СГЪСТИТЕЛИ, ЕМУЛГАТОРИ И СТАБИЛИЗАТОРИ: от Е400 до Е499
При производството на месни продукти се използват вещества, които значително подобряват консистенцията на продуктите. Свойствата, които притежават, са свързани с важните за потребителя качества на готовия продукт, а именно: консистенция, гладка разрезна повърхност, сочност, вкус и а… Целия текст
РЕГУЛАТОРИ НА КИСЕЛИННОСТТА: от Е500 до Е599
Това са вещества, които променят или контролират киселинността или алкалността на храните. Най-често се използват глюконови киселини, като Е 575 – Глюконо-делта-лактон (ГДЛ), открити като натурални съставки на меда и гроздето. Бактерицидното действие на ГДЛ се дължи на потискане раз… Целия текст
УСИЛВАТЕЛИ НА ВКУСА: от Е600 до Е699
Овкусителите засилват съществуващ вкус и/или аромат на месните продукти. Най-често се използват глутаминовата киселина и нейните соли (Е 620 и Е 621 – мононатриев глутамат). Те са градивен елемент на човешките белтъци. Представители … Целия текст
ДРУГИ ДОБАВКИ С Е-НОМЕРА: от Е1000 до Е1999
Към тази група принадлежат нишестетата и първоизточниците им – картофено, пшенично и царевично брашно. Те служат като компоненти, които свързват неемулгираните мазнини при производството на варени малотрайни колбаси, като по този начин подобряват консистенцията на месните прод… Целия текст
ОПАКОВЪЧНИ ГАЗОВЕ
Неутралните газове, използвани при опаковането в защитна атмосфера, също имат своите Е-номера. Те защитават вкусовите качества и трайността на продукта и са безвредни за човешкия организъм.
Представители
…
Целия текст